La celebració arrencarà el 15 de febrer a Reus, l’acte central serà el 16 a Tarragona i, posteriorment, Alcanar acollirà el lliurament dels Solets de primavera 2026
Per primera vegada, Catalunya serà el punt de trobada de la comunitat gastronòmica espanyola reunida cada any al voltant de la Guia Repsol, l’objectiu de la qual és reconèixer la tasca i la trajectòria dels millors restaurants d’Espanya. “I és Tarragona, no Barcelona ni Girona –va incidir amb un punt d’orgull l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales– la ciutat escollida per acollir la Gala en la qual seran desvelats els guardonats de l’edició de 2026, la qual tindrà lloc el dilluns 16 de febrer al Palau Firal i de Congressos de Tarragona.
Un dia abans, el 15 de febrer, Reus arrencarà els actes amb una gran festa de benvinguda als guardonats que servirà per a “escalfar motors” abans de la cerimònia d’entrega del dia següent al Palau de Fires i Congressos de Tarragona, on es donaran cita més de 200 cuines i cuineres procedents de tota Espanya, així com personalitats, institucions i mitjans acreditats. La Gala, el lema de la qual és ‘Seguim provant coses noves’, podrà seguir-se també per streaming.
Al cap de poques setmanes, serà la localitat d’Alcanar, a les Terres de l’Ebre, la que prendrà el relleu com a seu de l’entrega dels Solets de primavera de 2026. Els Solets són la qualificació més jove de Guia Repsol, dirigida a aquells racons amb encant i que es diferencien per la seva proximitat, la seva proposta desitjable i el bon ambient. Tasques, tavernes, barres de mercats, bars, guinguetes, cafeteries i cases de menjar en els que la seva principal pretensió és ser fidels al que els fa ser especials i al que tots volem tornar.
L’anunci de la nova seu de la Gala dels Sols ha tingut lloc a la Sala Sarcòfag del Pretori romà de Tarragona. A l’acte van assistir Miquel Sàmper, conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya; Cristina Lagé, directora general de Turisme de la Generalitat de Catalunya; Noemí Llauradó, presidenta de la Diputació de Tarragona; Enric Adell, president del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona; Rubén Viñuales, alcalde de Tarragona; Josep Baiges, regidor de Promoció Econòmica, Innovació, Coneixement i Mercats de l’Ajuntament de Reus; Joan Roig, alcalde d’Alcanar; María Ritter, directora de Guia Repsol i Javier Sancho, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona.
Per primer cop, a Catalunya
El fet que Catalunya sigui per primera vegada la seu d’aquest esdeveniment és un acte de justícia. No sols perquè enguany ha estat reconeguda com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025, sinó també perquè és el territori amb un major nombre de restaurants amb Sols Guia Repsol a Espanya, amb un total de 114, dels quals 13 estan ubicats a la província de Tarragona. Cal destacar que Catalunya encapçala també el nombre d’establiments guardonats amb la màxima distinció de 3 Sols, la qual cosa la converteix en el màxim referent d’excel·lència de l’hostaleria nacional. Concretament, la regió té 9 restaurants amb Tres Sols, 29 amb Dos Sols i 79 amb Un Sol.
D’aquesta manera ho va reconèixer la María Ritter, qui va dir que “per a una guia que busca talent, estar en el lloc on més talent hi ha és un honor. Per això és natural que Catalunya i Guia Repsol ens uníssim per a celebrar el talent a les cuines. I no podia haver millor amfitrió que la província de Tarragona, amb el seu espectacular producte del Mediterrani i del Delta de l’Ebre, amb les seves variades DO i els seus involucrats cuiners, per acollir els Sols 2026”.
En la seva intervenció, l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, va voler deixar clar que es tracta d’un esdeveniment que no és només de la capital, sinó de tot el territori. En aquest sentit, les seves primeres paraules van ser per a Alcanar, “un municipi que sofreix molt cada vegada que hi ha inundacions i amb el qual ens solidaritzem”. Viñuales va afegir que “Tarragona és una ciutat amb una identitat gastronòmica única, hereva d’un llegat que ve de molt lluny, i avui continuem projectant aquesta tradició a través dels nostres productes, dels nostres restauradors i de la creativitat que defineix la cuina local”.
Javier Sancho, director del Complex Industrial de Repsol a Tarragona, va dir viure “un dia feliç. A Repsol creiem firmement en el territori i en la seva potencialitat, i, amb iniciatives com la Gala dels Sols Repsol, unim indústria, turisme, institucions i gastronomia per projectar el Camp de Tarragona amb una mirada moderna i inspiradora”.
Por la seva banda, la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, va subratllar que “la gala Repsol 2026 representa una gran oportunitat per mostrar-nos arreu com a territori destacat en l’aspecte gastronòmic, per la quantitat, qualitat i diversitat de productes agroalimentaris i d’establiments de restauració a la nostra demarcació, fet que ens converteix en una potència gastronòmica de primer ordre”.
També va prendre la paraula el tinent d’alcaldessa de Promoció Econòmica, Innovació i Coneixement de l’Ajuntament de Reus, Josep Baiges, qui, d’acord amb el to territorial de l’acte, va apuntar que “una de les millors coses de viure a Reus és tenir Tarragona al costat” i va destacar que “per la ciutat és un orgull acollir l’acte previ a la Gala Soles Repsol donat que són un reconeixement a la nostra identitat culinària, al talent dels professionals que han fet de la gastronomia un motor de desenvolupament econòmic i projecció de ciutat així com als productes de proximitat i de qualitat que són els que donen autenticitat a la nostra cuina”.
Joan Roig, alcalde d’Alcanar, ha reconegut que “per a Alcanar és un honor acollir l’entrega dels Solets de Primavera 2026. Parlem d’un reconeixement que posa el focus en la gastronomia real, la que forma part de la vida quotidiana i dona identitat als territoris. La distinció Soletes té un valor especial perquè democratitza el mapa gastronòmic i reivindica aquells llocs que fan les coses amb proximitat i autenticitat”.
Va tancar el torn d’intervencions el conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Miquel Sàmper, qui va confessar que es va pagar la carrera treballant en una cuina i va expressar la seva satisfacció per l’elecció de Tarragona com a seu de la Gala: “La celebració, per primera vegada, de la gala Repsol 2026 a Catalunya és una mostra que la Regió Mundial de la Gastronomia ens deixarà un llegat que consolidarà el nostre lideratge gastronòmic. Catalunya és una regió àmpliament reconeguda, sostinguda per un col·lectiu de cuiners i cuineres que, amb talent, innovació i un profund respecte per la tradició, han situat el nostre país com una referència internacional. La gastronomia és expressió de cultura, d’identitat i de projecció de país, i continuarà essent un pilar estratègic per al futur de Catalunya”.
Sobre Guia Repsol
Des de la seva fundació a 1979, Guia Repsol s’ha consolidat com el gran referent en la promoció del turisme i la gastronomia a Espanya. Milions de persones recorren cada any a Guia Repsol com una font d’inspiració i consulta per a planificar els seus desplaçaments i descobrir noves destinacions.
En els últims anys, Guia Repsol ha experimentat una transformació per a adaptar-se a les tendències en turisme i gastronomia. El seu sistema de qualificació dels Sols Guia Repsol incorpora criteris com la sostenibilitat, el kilòmetre creo, la integració, l’economia circular i la coherència dels projectes que han de reflectir-se les cuines, al local, la posada en escena i la selecció de vins.
En línia amb aquesta adaptació a les noves tendències, Guia Repsol vol estar cada cop més present en el dia a dia, democratitzant la gastronomia a través dels canals digitals. Té especial rellevància l’app de Guia Repsol, com a resposta a l’ús majoritari dels dispositius mòbils i a la potència de funcionalitats natives com la geolocalització, el buscador o la personalització de propostes gastro i plans. Guia Repsol aposta per posar en valor la riquesa de la cuina que es fa a Espanya i compta amb un equip de prop de 60 inspectores i inspectors, experts coneixedors de l’oferta gastronòmica de cada regió.