L’Hotel Olympus Palace acollirà, del 7 al 9 de novembre, aquest gran aparador enogastronòmic que reunirà cellers de les set DO tarragonines i d’altres regions
“Volem ser l’epicentre del turisme enològic de les nostres comarques”. Amb aquesta declaració d’intencions, l’alcalde de Salou, Pere Granados, posava en valor la primera edició de SAVI, la Fira del Vi de Salou, que tindrà lloc el dies 7, 8 i 9 de novembre a l’Hotel Olympus Palace. Es tracta d’un esdeveniment obert i gratuït que vol promoure la cultura vitivinícola del territori i oferir una experiència sensorial i gastronòmica única per a visitants i professionals del sector.
La presentació oficial de la nova fira s’ha celebrat aquest dimarts al Teatre Auditori de Salou (TAS), on a més dels organitzadors, també hi han assistit representants de les denominacions d’origen de la demarcació de Tarragona. Gil Cristià, representant de la propietat de l’Hotel Olympus Palace -organitzador de la fira- ha subratllat que el SAVI es convertirà durant tres dies en un gran aparador enogastonòmic que reunirà cellers de les set DO del territori (Catalunya, Montsant, Terra Alta, Tarragona, Conca de Barberà, DOQ Priorat i Penedès-, productors d’altres regions vinícoles de l’Estat i de l’estranger. Cristià ha explicat que també hi haurà una zona gastronòmica amb productes locals i olis de la DOP Siurana, i ,a més, s’oferiran tastos guiats, maridatges, activitats formatives i espais de networking. Tot plegat s’amenitzarà amb actuacions musicals.
Showcooking de Pep Moreno
Un altre dels moments destacats serà el showcooking que oferirà el xef de Salou, Pep Moreno, reconegut amb una Estrella Michelin pel seu restaurant Deliranto entre altres reconeixements. L’alcalde de Salou, Pere Granados, s’ha referit a la presència d’aquest “artista” dels fogons, “que li dona el valor singular a la fira”.
D’altra banda, Gil Cristià també ha destacat dos aspectes que també distingiran el SAVI. D’una banda, la “connexió directa” que es produirà entre els xefs dels restaurants amb els cellers i, per altra part, la proximitat amb les Festes de Nadal, on el públic assistent tindrà l’ocasió de poder adquirir una ampolla de qualsevol celler per regalar.
Les arrels vinícoles de Salou
L’alcalde de Salou, Pere Granados, ha mostrat el suport del consistori a la fira del vi que “fusionarà vins de primer ordre amb gastronomia de qualitat”. Granados ha recordat la relació històrica de Salou amb el vi, que va començar amb el comerç vi a l’antiga ciutat grega de Kal·lípolis (segls IV aC) o les àmfores i altres elements localitzats a la vil·la romana de Barenys (segle I aC). L’alcalde també s’ha referit al projecte de recuperació de l’extingida varietat de raïm “pàmpol girat”, a l’espai del parc del Pal del Maset. De moment, s’han plantat 250 vinyes i s’espera que, en els propers anys i amb el suport de la Facultat d’Enologia de la URV, es puguin produir els primers vins.
L’alcalde no ha passat per alt que “aquesta fira contribueix a desestacionalitzar l’activitat turística i a oferir noves experiències durant tot l’any” i alhora, “reforça el posicionament de Salou com a ciutat vinuculada a la cultura, la gastronomia i la qualitat de vida mediterrània”.
Un projecte solidari
Per la seva banda, el rector de la URV, Josep Pallarès, ha remarcat que “la universitat participa en aquesta fira com a aliada del coneixement, la innovació i la recerca aplicada al sector vitivinícola“. Pallarès ha explicat que la URV participarà al SAVI donant a conèixer la recerca i la formació que du a terme la Facultat d’Enologia -única a l’Estat- i els seus departaments. Els enòlegs de la URV també oferiran tastos a la fira i la facultat participarà a la sessió de networking i portarà a terme un monogràfic el pàmpol girat.
Horaris i preus
SAVI obrirà portes el divendres 7 de novembre (de 17 a 21 h), el dissabte 8 (d’11 a 21 h) i el diumenge 9 (d’11 a 20 h). La inauguració oficial tindrà lloc el divendres a la tarda.
Els visitants podran escollir entre diversos paquets de degustació:
Paquet nº1 (8 €): 2 degustacions + copa + portacopes
Paquet nº2 (14 €): 5 degustacions + copa + portacopes
Reposició nº1 (12 €): 5 degustacions (sense copa)
Reposició nº2 (3 €): 1 degustació (sense copa)
Paquet gastronòmic (16 €): 5 tiquets gastronòmics