El Bar Cooperativa Elena del Catllar, Cal Mellado de Constantí i la Fonda Montserrat de Cambrils són els establiments escollits per a la final
El Bar Cooperativa Elena del Catllar, Cal Mellado de Constantí i la Fonda Montserrat de Cambrils són els tres finalistes de la demarcació de Tarragona de la Lliga del Porc i la Forquilla després de la semifinal que s’ha celebrat aquest diumenge, 31 d’agost, al Casal de l’Espluga de Francolí.
Elena Morató del Bar Cooperativa Elena del Catllar ha presentat un “Desossat de peus de porc amb botifarra negra”; José María Pérez i Lluís Dalmau de Cal Mellado de Constantí que han passat a la final del concurs amb la seva “Romescada de ‘callos’ i cap”; mentre que Rosa Maria Barberà i Àngel Recasens de Fonda Montserrat de Cambrils, han assolit la desitjada plaça amb ‘Peus de porc amb caragols i trompetes de la mort”.
El públic assistent ha seguit la presentació de plats i veredicte del jurat mentre degusta un Esmorzar de forquilla popular a base de Blanc i negre a la brasa amb amanida, patates al caliu, pa, aigua i una copa de vi negre l’Inquiet de Rendé Masdeu, DO Conca de Barberà. Aquesta activitat ha format part del programa de la Festa de la Verema que organitza aquest cap de setmana l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí i la DO Conca de Barberà.

Foto de grup del jurat amb els restauradors finalistes (Cedida)
Un jurat amb experts i divulgadors
El Jurat de la semifinal de l’Espluga de Francolí ha estat format per experts i divulgadors entre els quals figuren l’influencer Jonathan Nuevo de www.esmorzarsdeforquilla.cat; la sommelier i influencer Marta Clot; el periodista de La Vanguardia i gastrònom, Albert Molins; el periodista tarragoní Helder Moya, cap de redacció de la Guia Gourmand; i el prescriptor Mario Castellanos, del perfil @paladarstarragonins.
El Grup de Sanejament Porcí de Lleida impulsa, amb la consultora enogastronòmica Como Pomona i dins del programa Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia de la Generalitat de Catalunya, la primera Lliga del Porc i la Forquilla. Aquesta saborosa competició, a manera de campionat d’esmorzars de forquilla, es desenvoluparà entre els mesos d’agost i setembre, amb quatre semifinals provincials i una final catalana. En totes les rondes, els participants presentaran els seus plats davant el jurat; mentre el públic gaudeix d’un esmorzar popular de forquilla.
Aquesta primera competició d’Esmorzars de Forquilla d’àmbit català, “vol promocionar aquest àpat tradicional com a patrimoni gastronòmic de la nostra cultura, fent homenatge als establiments de restauració que mantenen viu el receptari d’aquests plats”, segons va explicar el director de la Lliga, Rafa Gimena de Como Pomona a la presentació.
Final a la Fira de Sant Miquel de Lleida
La Fira de Sant Miquel de Lleida serà l’escenari de la final de la Lliga del Porc i la Forquilla el diumenge, dia 28 de setembre. Aquesta darrera prova comptarà amb la participació del guanyador i els altres tres millors classificats de cada semifinal provincial; i un esmorzar amb Cassoleta de llonganissa, botifarra negra, costella i caragols. Tots els esmorzars se serviran acompanyats de pa i beure, vi o aigua, a un preu de 15 euros. Amb la necessitat de fer la reserva i pagament previ des de la web de la Lliga del Porc i la Forquilla.