Experts debaten a Reus noves línies d’investigació per demostrar els beneficis d’aquests aliments per a la salut
Un total de 28 experts procedents de cinc continents han participat en el congrés internacional organitzat aquesta setmana per la Universitat Rovira i Virgili (URV) a Reus. Els investigadors debaten sobre les noves línies de recerca per demostrar els beneficis dels fruits secs. El president de International Nut and Dried Fruit Council, Jordi Salas-Salvadó, ha explicat que hi ha diversos estudis que indiquen que el consum d’aquests aliments redueix el risc de desenvolupar diabetis, malalties cardiovasculars o alguns tipus de càncer. “Els científics volem canviar les recomanacions, ja que tenim tanta evidència per dir que els fruits secs tenen beneficis per a la salut”, ha afirmat. En la trobada, també es tractarà la importància de la sostenibilitat.
Els principals investigadors en nutrició del món s’han reunit en el congrés internacional Nuts 2025 a Reus per discutir sobre les recerques fetes fins al moment en relació amb els fruits secs i les fruites deshidratades i, especialment, per definir els nous reptes en l’àmbit de la investigació dels pròxims anys. “Sobretot, també per explorar els mecanismes pels quals veiem en diferents estudis que consumir fruits secs té beneficis per a la salut”, ha indicat Salas-Salvadó.
Segons el també professor de la URV, diversos estudis han posat damunt la taula que consumir aquests aliments tenen efectes positius en el deteriorament cognitiu, en els casos de demència, o bé en altres malalties com les cardiovasculars, la diabetis o determinats càncers. A més, ha detallat que els fruits secs tenen una densitat nutricional “molt gran”, ja que, sosté, són “com una càpsula amb moltíssims nutrients d’origen vegetal, fibra i un perfil de lípids, i també té moltes altres substàncies minoritàries, com els polifenols o substàncies antioxidants i antiinflamatòries-“, que milloren la resistència a la insulina.
En aquesta línia, el president de International Nut and Dried Fruit Council (INC) també ha destacat que en els últims anys s’estan explorant molts mecanismes que permeten modificar la composició de la microbiota intestinal. “Els nostres bacteris que tenim al budell produeixen una sèrie de substàncies que ens poden explicar aquesta millora en la resistència a la insulina o, per exemple, arribar fins al cervell i d’aquesta manera actuar millorant la cognició de la persona”, ha subratllat l’expert.
Incrementar el consum dels fruits secs
Salas- Salvadó considera rellevant que s’incrementi el consum d’aquests productes entre la ciutadania i ha subratllat que les recomanacions dels experts s’estan modificant. “Les guies s’estan canviant en aquests moments i es reconeix que els fruits secs són beneficiosos per a la salut nostra i per al planeta. Això és el que volem acabar de demostrar, explicar el perquè, els mecanismes i al final canviar totalment les recomanacions a escala internacional”, ha defensat.
La sostenibilitat, peça clau
La sostenibilitat del planeta serà una altra de les qüestions que es debatran en les dues jornades del congrés a través d’una taula rodona. Tot i que el cultiu d’aquests aliments implica un consum d’aigua important, Salas-Salvadó ha assenyalat que la seva producció és positiva si s’optimitza l’aigua perquè ajudaria a pal·liar tots els “problemes” derivats del consum d’aliments animals. “Els que ens dediquem a la nutrició, estem convençuts que la sostenibilitat del planeta passa per consumir molts més aliments vegetals i reduir el consum d’aliments animals”, ha dit. Alhora, ha opinat que s’ha de reduir el consum de carn i de processats per tal de disminuir les emissions dels gasos contaminants.
Llançament de la certificació de sostenibilitat
En el marc de la trobada internacional, des de International Nut and Dried Fruit Council han posat en marxa la certificació de sostenibilitat. Es tracta d’un programa que certificarà les empreses del sector de tot el món relacionades amb els fruits secs i la fruita deshidratada. Concretament, en aquells aspectes rellevants en sostenibilitat. “Estem molt contents perquè aquesta és l’única certificació que estarà específicament enfocada al sector dels fruits secs i fruita deshidrata”, ha asseverat la directora executiva de INC, Goretti Guasch. Segons la directiva, aquesta certificació significarà que tots els fruits secs que s’hagin certificat s’hauran produït de manera sostenible.
Comparteix parer el director i CEO de Olam Food Ingredients (OFI), Ashok Krishen, que ha destacat la importància de la nova certificació. “Avui, tenim diverses mesures de certificació i sostenibilitat en l’àmbit alimentari i agrícola, però, particularment, per a la indústria de fruits secs no hi ha cap certificació disponible que respongui als reptes i necessitats d’aquesta indústria”, ha sostingut. Finalment, ha destacat que són “pioners” amb aquesta certificació i ha dit que això també “satisfarà” els consumidors perquè la indústria es dirigeix ca a ser més sostenible.