El programa d’activitats abordarà els reptes del sector, com els efectes del canvi climàtic o un mercat cada cop més competitiu
El Temps d’Avellana ha presentat aquest dimecres el programa de la seva vuitena edició en la qual reafirma el compromís amb el sector de l’avellana i aborda els reptes del sector, com els efectes del canvi climàtic o un mercat cada cop més competitiu. L’acte d’inauguració del Temps d’Avellana, que s’ha dut a terme a la Llotja de Reus, ha comptat amb la participació de diverses personalitats relacionades amb el sector.
L’esdeveniment, coordinat per l’Oficina Tècnica de l’Avellana, gestionada pel centre tecnològic Eurecat, vol posar en valor la feina dels productors i els elaboradors de productes amb avellana, així com reivindicar la cultura d’aquesta fruita seca com a patrimoni gastronòmic i identitari del territori, coincidint amb la distinció de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia 2025.
En paraules de la directora de l’Oficina Tècnica de l’Avellana i consultora de turisme i cultura d’Eurecat, Elisabet Arlandes, “iniciatives conjuntes amb la participació de nombroses entitats del territori com el Temps d’Avellana, posen en valor les qualitats i el potencial d’aquesta fruita seca en un moment en què els efectes del canvi climàtic amb les sequeres dels darrers anys i la manca de professionals al camp han afectat la producció de l’avellana”.
Durant la presentació, la directora dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a Tarragona, Glòria Tibau, ha assenyalat que “aquesta edició del Temps d’Avellana és especial perquè forma part de les activitats que aquest any se celebren amb motiu del reconeixement de Catalunya com a Regió Mundial de la Gastronomia”. D’altra banda, ha destacat, “des del Departament seguim compromesos amb els productors, i per això estem preparant, juntament amb el sector, un seguit d’ajuts per empreses i cooperatives de l’avellana amb pressupost 2026”.
Temps d’Avellana és, alhora, una crida a la col·laboració entre tots els sectors implicats: productors, institucions, comerç i ciutadania, per promoure aquest producte que projecta Reus i la demarcació, i per garantir que continuï sent un símbol de qualitat, sostenibilitat i identitat territorial”, ha comentat la presidenta de la Diputació de Tarragona i primera tinent d’alcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, que ha indicat que “a la Diputació de Tarragona som al costat de l’agricultura, del comerç, de la gastronomia, del turisme, de la identitat, de la cultura… i l’avellana de Reus engloba tots aquests actius”.
Al seu torn, el president de la Cambra de Comerç i de la Llotja de Reus, Mario Basora, ha destacat que “en un moment de crisi com el que estem vivint en el sector de l’avellana és important continuar potenciant aquest producte estrella del nostre territori”.
Per la seva part, la presidenta de la DOP Avellana de Reus, Esther Gomis, ha posat en valor el paper de la pagesia com a motor econòmic i cultural del territori. “Volem que l’avellana continuï sent un motor econòmic, un patrimoni cultural i un orgull compartit. Tenim clar que sense pagesia no hi ha avellana, i sense avellana aquest territori no seria el mateix”, ha assegurat.
“Ens trobem en una situació complexa per al sector en un context marcat per l’emergència climàtica, per això cal enviar un missatge d’esperança i estar al costat dels productors amb iniciatives ja consolidades com la del Temps d’Avellana”, ha comentat l’antic director de l’Oficina Tècnica de l’Avellana, Jaume Salvat, a qui, en la presentació, s’ha fet un reconeixement per la seva tasca al capdavant de l’Oficina.
Les activitats del Temps d’Avellana 2025
El programa, que s’allarga de l’1 d’octubre al novembre, inclou fires, rutes, tastos, jornades tècniques, activitats escolars i espectacles al voltant de l’avellana, en una edició que consolida les activitats per a tots els públics de caràcter lúdic, educatiu i professional.
Entre les diverses activitats destaca la iniciativa del Gremi de Forners de Reus i Baix Camp, que durant el Temps d’Avellana oferiran a les pastisseries de Reus productes especialment elaborats amb avellana per a l’ocasió.
Així mateix, aquesta edició comptarà amb una experiència de mindfulness entre avellaners, una jornada gastronòmica organitzada per la Cambra de Reus amb un showcooking a càrrec del Restaurant El Castell i la col·laboració de Torrons Vicens i els olis de la DOP de Siurana o la quarta Festa de l’Avellana de la DOP Avellana de Reus, que aquesta edició s’emplaçarà a la plaça de Prim i inclourà tallers infantils i cercavila, entre d’altres.
Podeu consultar en aquest enllaç el programa del Temps d’Avellana 2025.